LIEČENIE OCHORENÍ: Dieťa je pre každého jedného rodiča asi tým najcennejším pokladom, ktoré má. Mnoho rodičov si už dnes uvedomuje, že mať zdravé deti znamená mať tie správne informácie o tom, ako takéto zdravé stravovanie vôbec nastaviť.
Zdravé stravovanie detí (1/5)
Otázkou kvalitnej výživy svojich detí sa z roka na rok zaoberá stále viac a viac rodičov, čo je samozrejme veľmi dobrý signál. Aby sme vám v tom pomohli, postupne vám prinesieme zopár praktických rád, ako sa v tom ľahšie orientovať.
Vláknina
V prípade výživy detí, musíme v prvom rade myslieť na zdroje vlákniny. Z tohto dôvodu rozlišujeme dva druhy vlákniny:
- Vo vode rozpustná: tá, ak má po ruke dostatok tekutiny, napučí, prípadne sa až rozpustí a vytvorí v tekutine želatinóznu hmotu. V tráviacom systéme spomaľuje vstrebávaniu glukózy, viaže a vylučuje tukové látky (cholesterol, žlčové kyseliny a podobne).
Kde sa nachádza?
V ovocí, strukovinách, ovsených vločkách, nelúpanej ryži, mrkve, kalerábe, zemiakoch, ľanových semenách, či orechoch.
- Vo vode nerozpustná: zväčšuje objem stolice a podporuje pohyb (motilitu) svalovej vrstvy čreva, čím skracuje dobu pasáže a čas kontaktu toxických látok so sliznicou. Navyše, viaže toxické látky a uľahčuje ich vylúčenie.
Kde sa nachádza?
V pšenici, raži, jačmeni, kukurici, zelenine, orechoch alebo v olejnatých semenách.
Existuje jedno pravidlo, ktorého sa v prípade detí oplatí držať. „Odporúčané denné množstvo vlákniny pre deti by v gramoch nemalo prekročiť počet rokov + 5. Napríklad 5-ročné dieťa má zjesť 5+5 = 10 gramov vlákniny za deň,“
Množstvo vlákniny treba v strave detí zvyšovať postupne, preto je najmä u najmenších detí do dvoch rokov vhodné spočiatku kombinovať obilniny vo forme celozrnnej a bielej.
Treba sledovať stolicu!
Ak sa objaví riedka stolica a nafukovanie, dávku vlákniny treba prechodne znížiť.
Ak sa naopak objaví zápcha (čiže stolica nie je aspoň raz denne), treba zvýšiť podiel potravín bohatých na vlákninu.
Ako zvýšiť podiel vlákniny u detí prirodzenou cestou?
Celozrnné pečivo:
- uprednostnite celozrnné pečivo a chlieb pred bielymi druhmi a celozrnné cestoviny pred bielymi druhmi.
Celozrnná múka:
- do omáčok a polievok používajte celozrnnú múku a aspoň polovicu bielej múky do zákuskov a koláčov nahraďte celozrnnou múkou.
Obilninové vločky:
- používajte rôzne obilninové vločky (ovsené, pšeničné, špaldové, ražné a podobne) – na raňajky, do polievok, pečiva, dezertov, palaciniek, zemiakových placiek a podobne.
Strukoviny:
- ponúkajte deťom strukoviny každý deň (polievky, omáčky, šaláty, hlavné jedlá) namiesto bielej ryže používajte ryžu natural.
Ľanové semená:
- do pečiva, dezertov, polievok, šalátov, ryže a jedál môžete pridávať mleté ľanové semená.
Ovocie a zelenina:
- nezabudnite na 5 porcií zeleniny a ovocia denne. Ovocie a zeleninu nešúpte, práve šupka obsahuje veľa vlákniny.
Veríme, že vás náš prvý článok o vláknine inšpiroval k tomu, aby ste vedeli zdravé stravovanie svojich detí vedeli nastaviť.
Autor: MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk