LIEČENIE OCHORENÍ: Dieťa je pre každého jedného rodiča asi tým najcennejším pokladom, ktoré má. Mnoho rodičov si už dnes uvedomuje, že mať zdravé deti znamená mať tie správne informácie o tom, ako takéto zdravé stravovanie vôbec nastaviť. 

Zdravé stravovanie detí (1/5)

Otázkou kvalitnej výživy svojich detí sa z roka na rok zaoberá stále viac a viac rodičov, čo je samozrejme veľmi dobrý signál. Aby sme vám v tom pomohli, postupne vám prinesieme zopár praktických rád, ako sa v tom ľahšie orientovať.

Vláknina

V prípade výživy detí, musíme v prvom rade myslieť na zdroje vlákniny. Z tohto dôvodu rozlišujeme dva druhy vlákniny:  

  1. Vo vode rozpustná: tá, ak má po ruke dostatok tekutiny, napučí, prípadne sa až rozpustí a vytvorí v tekutine želatinóznu hmotu. V tráviacom systéme spomaľuje vstrebávaniu glukózy, viaže a vylučuje tukové látky (cholesterol, žlčové kyseliny a podobne).

Kde sa nachádza?

V ovocí, strukovinách, ovsených vločkách, nelúpanej ryži, mrkve, kalerábe, zemiakoch, ľanových semenách, či orechoch.

  1. Vo vode nerozpustná: zväčšuje objem stolice a podporuje pohyb (motilitu) svalovej vrstvy čreva, čím skracuje dobu pasáže a čas kontaktu toxických látok so sliznicou. Navyše, viaže toxické látky a uľahčuje ich vylúčenie.

Kde sa nachádza?

V pšenici, raži, jačmeni, kukurici, zelenine, orechoch alebo v olejnatých semenách.

Existuje jedno pravidlo, ktorého sa v prípade detí oplatí držať. „Odporúčané denné množstvo vlákniny pre deti by v gramoch nemalo prekročiť počet rokov + 5. Napríklad 5-ročné dieťa má zjesť 5+5 = 10 gramov vlákniny za deň,“

Množstvo vlákniny treba v strave detí zvyšovať postupne, preto je najmä u najmenších detí do dvoch rokov vhodné spočiatku kombinovať obilniny vo forme celozrnnej a bielej.

Treba sledovať stolicu!

Ak sa objaví riedka stolica a nafukovanie, dávku vlákniny treba prechodne znížiť.

Ak sa naopak objaví zápcha (čiže stolica nie je aspoň raz denne), treba zvýšiť podiel potravín bohatých na vlákninu.

Ako zvýšiť podiel vlákniny u detí prirodzenou cestou? 

Celozrnné pečivo:

  • uprednostnite celozrnné pečivo a chlieb pred bielymi druhmi a celozrnné cestoviny pred bielymi druhmi.

Celozrnná múka: 

  • do omáčok a polievok používajte celozrnnú múku a aspoň polovicu bielej múky do zákuskov a koláčov nahraďte celozrnnou múkou.

Obilninové vločky: 

  • používajte rôzne obilninové vločky (ovsené, pšeničné, špaldové, ražné a podobne) – na raňajky, do polievok, pečiva, dezertov, palaciniek, zemiakových placiek a podobne.

Strukoviny: 

  • ponúkajte deťom strukoviny každý deň (polievky, omáčky, šaláty, hlavné jedlá) namiesto bielej ryže používajte ryžu natural.

Ľanové semená:

  • do pečiva, dezertov, polievok, šalátov, ryže a jedál môžete pridávať mleté ľanové semená.

Ovocie a zelenina:

  • nezabudnite na 5 porcií zeleniny a ovocia denne. Ovocie a zeleninu nešúpte, práve šupka obsahuje veľa vlákniny.

Veríme, že vás náš prvý článok o vláknine inšpiroval k tomu, aby ste vedeli zdravé stravovanie svojich detí vedeli nastaviť.

Autor: MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk