Liečivé potraviny

Glukomanán – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Glukomanán je vo vode rozpustná vláknina hemicelulózového typu (polysacharid), získaná z hľúz rastliny Amorphophallus konjak (pozor, nie je to koňak :-). História jeho používania v Japonsku je rovnako dlhá ako používanie tofu. Už tam veľmi dávno využívali nielen jeho kulinárske výhody, ale aj zdravotné účinky. V potravinárstve je glukomanán známy pod názvom E 425 a používa sa na zahusťovanie, emulgáciu a stabilizáciu pokrmov. Konjakova guma sa pridáva do polievok, omáčok, majonéz, džemov aj mäsových výrobkov. Glukomanán poskytuje všetky výhody vo vode rozpustnej vlákniny, čo ponúka niekoľko druhov zdravotných účinkov. Jeho výnimočné postavenie v celom spektre iných druhov vlákniny je dané mimoriadnou viskozitou. Glukomanán je asi 3-krát viskóznejší ako guar a 7-krát viskóznejší ako psyllium. Ako funguje Glukomanán spolu s prijatými tekutinami (čítajte upozornenie dole!) postupne zväčšuje v čreve svoj objem, vzniká mimoriadne viskózny gél, ktorý sa nevstrebáva, pokryje stenu čreva a poskytuje tak veľa zdravotných výhod. Predpokladom a nevyhnutnou podmienkou je dostatočný príjem tekutín. Glukomanán má schopnosť v prítomnosti tekutiny zväčšiť svoj objem až 200-násobne! (viac…)

Psyllium – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Psyllium je vo vode rozpustná vláknina, ktorá pochádza z rastliny Palntago ovata (v našich podmienkach je známejší názov Indický skorocel). Psyllium sa využíva aj ako zahusťovadlo a kulinársky sa dá využiť napr. pri výrobe domácej zmrzliny, pudingov či dezertov. Zaujímavý recept pre kulinárske využitie psyllia nájdete tu: Pizza cesto z netradičných surovín. Aj Mayo Clinic dala vo svojej príručke Book of alternative medicine tomuto výživovému doplnku „zelenú“. Ako funguje psyllium Psyllium spolu s prijatými tekutinami postupne zväčšuje v čreve svoj objem (asi 40-krát), vzniká viskózny gél, ktorý sa nevstrebáva a pokryje stenu čreva a poskytuje tak niekoľko zdravotných výhod. (viac…)

Ľanové semienka – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Ľan siaty patrí na našom území nielen k najstarším plodinám, ale suverénne vedie na mnohých zoznamoch „superfoods“, ktoré zostavili odborníci z viacerých kútov sveta. Môžeme si teda užiť domácu plodinu s výnimočnými účinkami: ľanové semienka patria medzi potraviny s najvyšším obsahom antioxidantov aj omega-3 mastných kyselín. (viac…)

Sója – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Sója je považovaná za jednu z najkontroverznejších potravín dnešných čias. Za svoje názory sú ochotní pobiť sa rovnako jej odporcovia ako zástancovia. No a sója len naďalej živí milióny ľudí, ktorí sú viac zdraví ako chorí… (viac…)

Konopné potraviny – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Konopa siata sa ako potravina používala už v prehistorickom období a v niektorých krajinách (napríklad v Číne) ju na tanieri poznajú už najmenej 3000 rokov. Využívala sa aj ako pomerne všestranný prírodný liek. Súčasné vedecké štúdie potvrdzujú, že konopa určite má liečivý potenciál, ktorý je založený najmä na účinkoch esenciálnych mastných kyselín a ich metabolitov. (viac…)

Špalda – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Dnes asi nenájdete človeka, ktorý by nepočul o špaldovej múke. Na druhej strane pred pár desaťročiami sme u nás na Slovensku túto obilninu poriadne nepoznali, a aj dnes málokto vie, čo tá špalda vlastne je. Tento odolný, ale o to výživnejší druh pšenice si však získal za posledné obdobie veľa fanúšikov. Okrem základných informácií sa podrobnejšie pozrieme na jej liečivé účinky. (viac…)

Ovos – podpora zdravia
LIEČIVÉ POTRAVINY: Za všetko môže betaglukán! Ide o unikátnu formu vlákniny ovsa, ktorej liečivé účinky boli dokázané už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Ak by sme povedali, že ovos je zázračná potravina, ani by sme veľmi nezavádzali. (viac…)