LIEČENIE OCHORENÍ: Črevná chrípka je v súčasnosti pomerne rozšírený problém, ktorému čelia milióny ľudí na celom svete. Je spôsobená vírusom, pomerne rýchlo sa šíri a často je označovaná aj ako gastroenteritída. Bežnými symptómami sú hnačka, žalúdočná nevoľnosť, bolesti hlavy, kŕče v žalúdku, horúčka, zvracanie a celková únava.

Útočí na vás črevná chrípka? Doprajte si potraviny, ktoré s ňou zatočia

Ponúkame vám niekoľko účinných spôsobov, ktoré vám pomôžu proti črevnej chrípke nielen bojovať, ale aj chorobe predchádzať. Zvoľte si preto zdravé potraviny, ktoré vám, na rozdiel od liekov, pomôžu bez nežiadúcich účinkov.

Črevná chrípka a zázvor

Zázvor pôsobí protizápalovo, antivírusovo aj antiemeticky (zmierňuje pocit nevoľnosti).

V rámci prevencie používajte zázvor denne:

  • doprajte si jednu šálku kvalitného zázvorového čaju

  • pripravte si dezert s obsahom zázvoru

  • použite zázvor do varenia, či do vášho obľúbeného smoothie

V čase liečby skonzumujte aspoň 1 ČL čerstvého zázvoru denne

Naše odporúčanie:

  • ak si pripravujete čaj z čerstvého zázvoru, na cca 2 dcl čaju vám bude stačiť cca 1 ČL strúhaného zázvoru

  • ak uprednostňujete hotové čaje, odporúčame vám: zázvorový čaj 

Upozornenie: terapeutické dávky zázvoru nie sú vhodné pre pacientov, ktorí užívajú lieky na „riedenie krvi“.

Črevná chrípka a škorica

Škorica má protivírusové a antibakteriálne účinky, vďaka čomu náš organizmus chráni pred škodlivými baktériami a vírusmi. Z týchto dôvodov je preto veľmi nápomocná práve v boji s črevnou chrípkou.

V rámci prevencie si pridajte do kávy či čaju škoricu (koľko len znesiete). Pri pečení svojich nedeľných koláčikov skúste uprednostniť tie, ktoré ju obsahujú.

V čase liečby skonzumujte aspoň ¼ – ½ ČL škorice buď formou čaju alebo zamiešajte do obľúbenej obilnej kaše.

Črevná chrípka a citrón

Konzumácia citrónu a teda dobrého zdroja vitamínu C a flavonoidov pomáha nielen našej imunite, ale nás aj účinne chráni pred prepuknutím črevnej chrípky.

V rámci prevencie používajte citrón do nápojov i všade tam, kde by ste inak pridali ocot.

V čase liečby používajte citrónovú šťavu denne, ideálne do vychladnutého zeleného či čierneho čaju. Tam je ideálny v kombinácii s medom pre optimálne využitie antioxidantov čaju.

Črevná chrípka a harmančekový čaj

Protizápalové vlastnosti harmančeka pomáhajú účinne bojovať s hnačkou a bolesťami brucha. Harmanček totiž obsahuje esenciálne oleje, ktoré pôsobia antivírusovo, protizápalovo a spazmolyticky (uvoľňujú kŕče).

V rámci prevencie si z času načas pripravte šálku kvalitného harmančekového čaju, prípadne použite kvalitnú sušenú zmes, ktorú zalejete horúcou vodou.

V čase liečby môžete harmančekový čaj piť aj trikrát denne.

Črevná chrípka a cesnak

Antivírusové a protizápalové vlastnosti cesnaku ho predurčujú stať sa ideálnym prostriedkom pri prevencii a liečbe črevnej chrípky.

V rámci prevencie používajte cesnak denne najmä v surovej podobe.

V čase liečby bude pre vás znesiteľnejší povarený cesnak, či už ako súčasť zeleninového rizota, či polievky.

Črevná chrípka a banán

črevná chrípka

Je všeobecne známe, že banány sú bohatým zdrojom draslíka a horčíka, čím podporujú správne fungovanie žalúdka.

V rámci prevencie používajte banán najmä ako ochranu pred vynechávaním hlavných jedál, čo je faktor, ktorý neprospieva tráviacemu systému a robí ho zraniteľnejším pred vírusmi. Banány majte vždy po ruke a použite ich v prípade, ak by hrozilo, že vynecháte hlavné jedlo.

V čase liečby pomôže banán najmä nahradiť chýbajúce minerály a tiež podporí trávenie ako jedna z mála nedráždivých potravín aj v čase akútneho zvracania či hnačky.

Črevná chrípka a odvar z ryže

Odvar z ryže je jeden z najefektívnejších prírodných liekov proti hnačke. Naturálnu ryžu uvaríte vo vode a precedíte alebo s vodou zmixujete na kašu.

V rámci prevencie používajte naturálnu ryžu denne. Je bohatá na vitamíny sk. B a vlákninu, čo podporuje rast probiotických baktérií v čreve. Tieto vám v prípade kontaktu s vírusom buď pomôžu zbaviť sa ho tak, že sa o tom ani nedozviete, alebo výrazne skrátia trvanie ochorenia.

V čase liečby konzumujte odvar z ryže každú hodinu cca po 2 dcl, čím si zabezpečíte nielen dostatočný pitný režim, ale aj prísun kvalitných živín a protizápalových látok. Pre posilnenie protizápalového účinku môžete do odvaru pridať aj škoricu a trochu kvalitného medu.

Črevná chrípka a probiotické batérie

Počas hnačiek dochádza k poškodeniu črevného epitelu a tak veľmi často aj k prechodnej laktózovej intolerancii. Preto práve vtedy nie sú vhodným zdrojom probiotických baktérii mliečne výrobky, nech by boli akokoľvek kvalitné. Môžu stav dokonca zhoršiť. Omnoho vhodnejšie sú kvalitné výživové doplnky.

V rámci prevencie si môžete dopriať aj probiotické mliečne výrobky ako sú kvalitné živé jogurty od overených výrobcov, či nepasterizovaná probiotická bryndza zo 100 % ovčieho mlieka.

V čase liečby uprednostnite výživový doplnok s obsahom probiotických baktérií. Vyberajte také, kde sa tieto prospešné baktérie nachádzajú v miliardách.

Na záver: Črevná chrípka a vhodné potraviny alebo čo sa nemusíte báť jesť pri črevnej chrípke

Prvé hodiny zvracania a hnačiek asi budete radi, ak do seba dostanete ryžový odvar. Určite to skúšajte, aj keby ste mali piť po lyžičkách a robte to aj keď po vypití bude nasledovať hnačka či zvracanie. Frekvencia týchto nepríjemných javov si totiž žije svoj vlastný život. A nahrádzať tekutiny určite musíte. Pomerne skoro, keď sa príznaky začnú zmierňovať, môžete postupne pridávať tieto potraviny: banány, zemiaky, mrkva, jablko, ryža, tekvica, cukina, mladý hrášok, škorica, zázvor. Ak by ste aj na tomto zozname vydržali tri dni, určite vám to neuškodí. Môžete to chápať ako takú malú detoxikáciu. A my držíme palce, nech sa črevná chrípka čím skôr zľakne a vy budete skoro fit!

Autor: Mgr. Lukáš Kovačovič, upravila a doplnila MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk