Špenát recept: Napriek celosvetovo známej rozprávke o Pepkovi námorníkovi, špenát bohužiaľ nepatrí k najobľúbenejším potravinám, najmä u našich detí. V Amerike síce zaznamenali po jeho odvysielaní výrazne vyššiu spotrebu špenátu, u nás ale musíme deti nalákať na špenát inak. Tento recept ponúka špenát atraktívne schovaný v mäkkých a chutných guľôčkach. Praktickou výhodou tohto receptu je, že guľky sú rýchlo hotové a jedlo nezaberie veľa času.

Tento recept je okrem iného poriadna vápniková bomba. Nachádzajú sa tu hneď tri potraviny s vysokým obsahom vápnika: špenát, syr a sezamové semienko. Celkom chutná prevencia osteoporózy. Recept je variabilný, dá sa jednoducho upraviť aj pri alergii na kravské mlieko. Tak poďme na to!

Špenátové guľky s ovčím syrom (špenát recept)

Ingrediencie:

  • 1 balenie mrazeného špenátu (celé listy)
  • 1 šálka celozrnnej strúhanky (môžete si urobiť vlastnú z celozrnného pečiva)
  • 1/2 hrnčeka jemne nasekanej bielej alebo červenej cibule
  • 1/2 šálky slaného ovčieho syra rozdrobeného alebo nastrúhaného
    (ak ste alergickí na mlieko, použite údené tofu)
  • 1 ČL jemne nasekaného čerstvého tymianu
  • 1/2 ČL jemnej morskej soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 vajcia
  • olivový alebo kokosový olej
  • 1 šálka sezamového semienka
  • 1/2 šálky horčice s medom

špenát recept

Postup prípravy:

  • Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske pomocou rúk premiešame špenát s celozrnnou strúhankou, cibuľu, ovčí syr, tymian, soľ, korenie a vajcia.
  • Do polievkového taniera nasypeme sezamové semienka a pripravíme na obaľovanie.
  • Zo špenátovej zmesi tvarujeme guľky s priemerom asi 3,5 cm a každú obalíme sezamovými semienkami. Potom guľky ukladáme na pripravený papier na pečenie. Následne na ne nanesieme tenkú vrstvu olivového či kokosového oleja – ideálne rozprašovačom (sprejom) na olej. Ak nemáme rozprašovač k dispozícii, môžeme ich vyváľať v tenkej vrstve oleja.
  • Guľky vložíme do rúry a pečieme, kým nezískajú zlatú farbu a sú chrumkavé. Malo by to trvať 20 až 25 minút. Podávame teplé a namáčame do medovej horčice, ktorá sa dá zakúpiť ako hotový produkt.
  • Ak hotový produkt nezoženiete, medovú horčicu si vyrobíte úplne jednoducho: zmiešate med a horčicu 1:2 (1:3).

Veríme, že vám náš špenát recept bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť a pevné kosti! :-)

Doplnila a upravila MUDr. Alexandra Frolkovičová

 

 

Obrázok – zdroj: http://www.wholefoodsmarket.com/