LIEČIVÉ POTRAVINY: Dnes asi nenájdete človeka, ktorý by nepočul o špaldovej múke. Na druhej strane pred pár desaťročiami sme u nás na Slovensku túto obilninu poriadne  nepoznali, a aj dnes málokto vie, čo  tá špalda vlastne je. Tento odolný, ale o to výživnejší druh pšenice si však získal za posledné obdobie veľa fanúšikov. Okrem základných informácií sa podrobnejšie pozrieme na jej liečivé účinky.

Špalda – prehľad účinkov špaldy:

špaldaAlergia, trávenie a špalda

Zaujímavé je, že obsah lepku v špalde je síce vyšší ako v pšenici, ale ten „špaldový“ sa správa trochu inak. Je rozpustnejší, fragilnejší (krehkejší) a kým sa dostane na váš stôl (po kysnutí a upečení), mnoho gluténových reťazcov je rozštiepených na kúsky. Zatiaľ sa však oficiálne špalda celiatikom konzumovať neodporúča, nakoľko je pravdepodobné, že aj napriek fragilitie „špaldového“ lepku sa predsa nejaký uchová aj v kompletnom stave. Dobrú správu ale máme pre ľudí alergických či intolerantných na pšenicu. Väčšina špaldu konzumovať môže. Pokiaľ máte intoleranciu na bielkovinu pšenice, môžete špaldu postupne a pomaly zaradiť aj sami. Pokiaľ ide o pravú alergiu, odporúčame experiment robiť radšej so súhlasom ev. pod dohľadom lekára alergológa či dietológa.

Vysoký obsah vlákniny v špalde pomôže predísť žlčovým kameňom , pretože urýchľuje črevnú peristaltiku, viaže cholesterol a žlčové kyseliny. U pacientov po cholecystektómii (po odstránení žlčníka) zníži špalda riziko vzniku karcinómu hrubého čreva.

Špalda Cukrovka, kardiovaskulárne choroby a špalda

Podstatou cukrovky 2.typu je tzv. inzulínová rezistencia. Inzulín sa síce tvorí, ale bunky na neho nereagujú. Načo teda zbytočne nútiť pankreas, aby inzulín produkoval? Stimulom na produkciu inzulínu je prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.  Toto nastane po konzumácii cukru alebo bielej múky, nie však po konzumácii komplexného sacharidu, ktorý sa nachádza v celozrnnej obilnine. Celozrnná špaldová múka ako potravina s nízkym glykemickým indexom spôsobí pomalé a postupné narastanie hladiny cukru v krvi, a teda telo má čas cukor porozdávať tam kde treba. Pankreas tak nie je dráždený k zbytočnej produkcii inzulínu a bunky sa učia na inzulín reagovať normálne. To ale nie je všetko. Špalda má ešte zopár výhod: vysoký obsah vitamínov sk. B, horčíka a vitamínu E, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie enzýmov zapojených do metabolizmu cukrov. Všetky uvedené majú pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárne zdravie, a keďže cukrovkári najčastejšie zomierajú na srdcové choroby, stáva sa špalda skvelou potravinou pre prevenciu aj liečbu cukrovky a jej komplikácií.

špaldaŠpalda má aj protirakovinové účinky

O celozrnných obilninách sa všeobecne vie, že pôsobia preventívne proti rakovine. Je to najmä pre vysoký obsah vlákniny, selénu a viacerých fytochemikálií. Špalda vyniká navyše vysokým obsahom betakaroténu a tiokyanátov, ktoré podporujú regeneráciu buniek. Fytoestrogény a lignany (zo šupky zrna špaldy) pomôžu podľa najnovších výskumov pri prevencii a liečbe karcinómu prsníka u žien pred aj po menopauze.

 

špaldaProtizápalová špalda

Špalda obsahuje špeciálny druh polysacharidov: mukopolysacharidy. Tieto majú protizápalové a aj antiage vlastnosti: ocení ich najmä váš pohybový system: kĺby a chrupavky. Ak ste aktívny športovec a budete pravidelne konzumovať špaldu, spozorujete, že viac vládzete a máte menej svalových bolestí a kŕčov. No a určite nepohrdnete ani kompletnou zostavou esenciálnych aminokyselín pre stavbu svalovej hmoty. Veru, nie nadarmo rímski legionári špaldu nazvali “marching grain“.

špaldaŠpaldou proti zvýšenej hladine cholesterolu a ateroskleróze

Vysoký obsah vlákniny a niacinu (vitamínu B 3) vám v boji so zvýšeným cholesterolom určite pomôže. Vymeňte bielu múku (chlieb, pečivo, cestoviny) za celozrnnú špaldovú a váš lekár bude na kontrolnej prehliadke príjemne prekvapený. Ak máte aj zvýšený krvný tlak, horčík pomôže ľahšie relaxovať vaše cievy, čo je príjemný bonus navyše. Pravidelná konzumácia špaldy nielen spomalí aterosklerotický proces, ale môže  spôsobiť aj regresiu prejavov aterosklerózy.

špaldaSte v strese, máte depresiu a padajú vám vlasy? Pomôže vám špalda

Stres nastaví našu spotrebu vitamínov sk. B na vysokú úroveň. Až tak vysokú, že pokiaľ vtedy nemáme dobre vyváženú stravu, pocíti to naša koža, nechty aj vlasy. Nedostatok horčíka môže navyše spôsobiť svalové kŕče či problémy s krvným tlakom. Špalda je ale určite potravina, ktorej musíte dať šancu ešte predtým ako budete utekať do lekárne pre výživový doplnok. Výborná dostupnosť antistresových vitamínov a minerálov robí túto skvelú obilninu skutočne ideálnou pre vystresovaného človeka.

špaldaVyskúšate špaldu proti migréne?

Vitamíny skupiny B (najmä riboflavin), horčíka a mangán: nie je nič lepšie pre človeka trpiaceho migrénou. 2 krajce celozrnného špaldového chleba vám dodajú skoro 75 % dennej dávky riboflavinu, čo je najkľúčovejší antimigrenózny vitamín.

Kde kúpim súvisiace produkty ?

[products limit=”4″ columns=”4″ category= Špalda ]

Autor: MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk

Autorské práva vyhradené!