ZDRAVÉ RECEPTY:  Radi experimentujete a už ste dlho nevyskúšali nič nove? Nad neprekonateľnou chuťou tejto neuveriteľnej pizze určite nebudete ohŕňať nosom. Výnimočnosť cesta je v tom, že neobsahuje ani štipku bielej múky, kvasníc či kravského mlieka. Napriek tomu je pri správnom postupe pizza cesto elastické a nerozpadáva sa. Pizza poteší nielen celiatikov ale aj  milovníkov zdravej kuchyne. Vegáni môžu ovčí syr nahradiť strúhaným tofu (viac …). Oregano môžete pokojne nahradiť inou bylinkou.

Šokujúce pizza cesto z karfiolu

Doba prípravy: 15 – 20 minút, pečenie asi 15 minút

Množstvo ingrediencií: cca 2 – 4 osoby

Ingrediencie:

Na prípravu cesta:

  • 4 šálky ružičiek karfiolu
  • 2 celé vajíčka
  • 2 šálky mäkkého ovčieho syra (prípadne kozieho)
  • 2 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL soli

Na oblohu:

  • podľa ľubovôle, nezabudnite na cesnak a omáčku z drvených paradajok a niečo zelené :-)

Postup prípravy:

  • rúru si predhrejeme na cca 230 stupňov C (prípadne použijeme program na pečenie pizze)
  • ružičky karfiolu vložíme do mixéra, zmixujeme najemno
  • rozmixovaný karfiol vložíme do hrnca, pridáme vodu, privedieme k varu a na miernom ohni varíme do mäkka (stačí pár minút)
    Ak nemáte nič proti mikrovlnke, môžete karfiol pohodlne podusiť v sklenej mise
  • uvarený karfiol scedíme cez sitko a pomocou utierky z neho vyžmýkame prebytočnú vodu
    Táto procedúra je veľmi veľmi dôležitá, pretože vďaka nej sa cesto nebude rozpadávať!!
  • do karfiolu pridáme všetky ostatné ingrediencie, vypracujeme cesto (môžete pokojne pridať trochu olivového či kokosového oleja)
  • na plech dáme papier na pečenie, naň pomocou rúk vytvarujeme ľubovoľný tvar pizza cesta

pizza cesto

  • cesto upečieme v rúre do zlatista, následne ho obložíme oblohou podľa vlastnej chuti a dopečieme v rúre

pizza cesto

  • ihneď podávame

Veríme, že vám naše pizza cesto z karfiolu bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.

Mgr.Lukáš Kovačovič