ZDRAVÉ RECEPTY: Radi experimentujete a už ste dlho nevyskúšali nič nove? Nad neprekonateľnou chuťou tejto neuveriteľnej pizze určite nebudete ohŕňať nosom. Výnimočnosť cesta je v tom, že neobsahuje ani štipku bielej múky, kvasníc či kravského mlieka. Napriek tomu je pri správnom postupe pizza cesto elastické a nerozpadáva sa. Pizza poteší nielen celiatikov ale aj milovníkov zdravej kuchyne. Vegáni môžu ovčí syr nahradiť strúhaným tofu (viac …). Oregano môžete pokojne nahradiť inou bylinkou.
Šokujúce pizza cesto z karfiolu
Doba prípravy: 15 – 20 minút, pečenie asi 15 minút
Množstvo ingrediencií: cca 2 – 4 osoby
Ingrediencie:
Na prípravu cesta:
- 4 šálky ružičiek karfiolu
- 2 celé vajíčka
- 2 šálky mäkkého ovčieho syra (prípadne kozieho)
- 2 ČL sušeného oregana
- 1 ČL soli
Na oblohu:
- podľa ľubovôle, nezabudnite na cesnak a omáčku z drvených paradajok a niečo zelené :-)
Postup prípravy:
- rúru si predhrejeme na cca 230 stupňov C (prípadne použijeme program na pečenie pizze)
- ružičky karfiolu vložíme do mixéra, zmixujeme najemno
- rozmixovaný karfiol vložíme do hrnca, pridáme vodu, privedieme k varu a na miernom ohni varíme do mäkka (stačí pár minút)
Ak nemáte nič proti mikrovlnke, môžete karfiol pohodlne podusiť v sklenej mise - uvarený karfiol scedíme cez sitko a pomocou utierky z neho vyžmýkame prebytočnú vodu
Táto procedúra je veľmi veľmi dôležitá, pretože vďaka nej sa cesto nebude rozpadávať!! - do karfiolu pridáme všetky ostatné ingrediencie, vypracujeme cesto (môžete pokojne pridať trochu olivového či kokosového oleja)
- na plech dáme papier na pečenie, naň pomocou rúk vytvarujeme ľubovoľný tvar pizza cesta
- cesto upečieme v rúre do zlatista, následne ho obložíme oblohou podľa vlastnej chuti a dopečieme v rúre
- ihneď podávame
Veríme, že vám naše pizza cesto z karfiolu bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.
Mgr.Lukáš Kovačovič