MÝTY A PRAVDY O POTRAVINÁCH: Ryža natural (celozrnná, pololúpaná, hnedá) je ďalšia skvelá potravina, ktorej sa však zbytočne pripisujú až zázračné vlastnosti. V nižšie uvedenom článku vám prezradíme dôležité fakty, ktoré by ste o ryže natural mali vedieť. (redakčný text) 

Ryža natural: všetko, čo potrebujete vedieť

Keď by ste prešli celý svet, mohli by ste spoznať asi 40 tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti existujú dva tvary:

  • dlhozrnné (obsahujú menej škrobu, a preto sa po uvarení nelepia a podávajú sa najmä ako príloha)
  • krátkozrnné, guľaté ryže (obsahujú viac škrobu, po uvarení sa lepia a sú vhodné najmä na rizoto, dezerty a sushi).

Aký je rozdiel medzi bielou ryžou a ryžou natural?

Kým biela ryža je takmer čistý a biologicky málo hodnotný škrob, naturálna ryža obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú schované všetky dôležité veci: fenoly (napr. kyselina ferulová so silným antioxidačným účinkom), esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B a minerály.

Preto aspoň doma čím skôr nahraďte bielu ryžu naturálnou. Jedna šálka uvarenej naturálnej ryže vám dá na deň až 20 % selénu a 88 % mangánu, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi, až 15 % niektorých vitamínov B, vyše 20 % horčíka a 10 % medi – a to stojí za tých 45 minút varenia.

Naturálna ryža má nízky glykemický index, a preto je vhodnou potravinou pre diabetikov a pre všetkých, ktorí chcú schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť. Obsahuje tiež beta-glukany, ktoré podporujú imunitu a ktoré musíte kupovať v drahých tabletkách, ak jete bielu ryžu. Basmati ryža patrí k aromatickým, ktoré sú charakteristické obsahom éterických látok.

Čo by ste ešte mali vedieť?

Zvyšky každej uvarenej ryže treba rýchlo schladiť alebo zmraziť, pretože sa v nej rád množí Bacillus cereus, ktorý vás potom môže prinútiť trénovať krátke trate a brušné svalstvo. Zanechá po sebe narušenú flóru a zapálenú sliznicu čreva. Uvarená ryža pri uskladnení v chladničke ostáva bezpečná maximálne dva dni.

Kde kúpim odporúčané produkty?

[products limit=”4″ columns=”4″ category=”O ryži”]

Porovnanie obsahu biologicky účinných látok v bielej a naturálnej ryži vám ponúkame tu.

Autor: MUDr. Igor Bukovský, PhD., www.akv.sk