LIEČENIE OCHORENÍ: Správny výber a kombinácia potravín na tanieri nás môže ochrániť pred vznikom rakoviny. Podľa najnovších výskumov by aspoň 2/3 našej potravy malo byť rastlinného pôvodu. Rakovina totiž nikdy nespí. Denne vznikne v tele niekoľko rakovinových buniek a záleží iba na vašom imunitnom systéme ako si s nimi poradí. 

Rakovina: máte strach? Zaútočte tanierom!

Pozrime sa teda ako rozumne rozhodnúť, čo na tanier áno a čo nie :-)

Ovocie a zeleninu vyberajte pestrofarebne

rakovina

Ovocie a zelenina sú bohaté na rôzne druhy látok, ktoré účinne bojujú s rakovinou = čím viac farieb váš tanier obsahuje, tým silnejšia bude obrana. Tieto potraviny vám okrem iného pomôžu dosiahnuť aj udržať správnu telesnú hmotnosť. Nadváha a obezita totiž zvyšujú riziko viacerých druhov rakoviny. Týka sa to najmä rakoviny hrubého čreva, pažeráka, prsníka či obličiek. Pri prevencii rakoviny je dôležité konzumovať najmä zeleninu a ovocie, ktoré majú tmavo zelenú, červenú a pomarančovú farbu.

Doprajte si rozmanitejšie raňajky

Kyselina listová je dôležitým vitamínom sk. B, ktorý vás dokáže ochrániť pred rakovinou hrubého čreva, konečníka a prsníkov. Celozrnná ovsená či špaldová kaša v kombinácii napr. s malinami či jahodami sú skvelou voľbou, ktorú môžete do dokonalosti vylepšiť aj surovou pomarančovou šťavou. Dostanete tak na raňajky hneď celú hrsť kyseliny listovej :-)

Kyselinu listovú si doprajte aj cez deň

Ďalšími hodnotnými zdrojmi vitamínu B9 sú napr. špargľa a vajcia. Tiež sa nachádza vo fazuli, olejnatých semenách a zelenej listovej zelenine = špenát či ľadový šalát. Ku každému obedu si dajte šalát zo zelenolistovej zeleniny, prípadne za hrsť fazule alebo inej strukoviny a denná dávka kyseliny listovej je vaša. Nezabúdajte na fakt, že najzdravším zdrojom kyseliny listovej sú potraviny: strukoviny a zelenina (nie výživové doplnky).

Nekonzumujte mäsové výrobky

Bojíte sa dusičnanov a na jar pre istotu nekupujete reďkovky? Na druhej strane si každé ráno doprajete šunku ošetrenú dusitanovými soľami? V takom prípade robíte chybu. Dusičnany zo zeleniny sú totiž úplne neškodné. Teda samozrejme, pokiaľ sa v žalúdku nepremenia na dusitany alebo nebodaj na nitrozamíny (karcinogény). Nakoľko v zelenine je dostatok vitamínu C, nemusí k tejto premene vôbec dôjsť. Iná situácia je pri mäsových výrobkoch. Tam dostanete dusitany hotové rovno na stôl, následne vplyvom baktériíí veľmi pravdepodobne dôjde v žalúdku k premene na nitrozamíny. Ak vám môžeme odporučiť, mäsové výrobky zo stravy úplne vynechajte. Najmä pri pravidelnom používaní môžu spôsobiť rakovinu tráviaceho systému.

Doprajte si nielen čerstvé paradajky! Zdravé sú aj spracované paradajkové produkty

rakovina

Za všetko môže lykopén, ktorý dáva paradajkám ich nádhernú červenú farbu. Niekoľko uskutočnených štúdií poukázalo na fakt, že konzumácia paradajok dokáže znížiť riziko vzniku rôznych druhov rakoviny, včítane rakoviny prostaty. Zvlášť hodnotné sú v tejto súvislosti tepelne upravené produkty z paradajok, nakoľko lykopén je po tepelnej úprave lepšie využiteľný.

Nezabúdajte na zelený čaj

Zelený čaj sa pri dlhodobých pozorovaniach ukazuje ako silný bojovník proti rakovine. Laboratórne štúdie potvrdzujú, že zelený čaj spomaľuje a zabraňuje rozvoju rakoviny hrubého čreva, pečene, prsníkov a prostaty. Rovnaký efekt sa ukázal aj v prípade pľúcneho tkaniva a kože. Dlhodobejšie štúdie ukázali aj nižšie riziko rakoviny močového mechúra, žalúdka a pankreasu pri pravidelnej konzumácii zeleného čaju.

Pomôže aj hrozno

Hrozno a hroznová šťava, špeciálne fialové a červené odrody, obsahujú resveratrol, ktorý má silný antioxidačný a protizápalový účinok. Chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a znižuje tak riziko ich poškodenia. Bohužiaľ, štúdií, ktoré by sa venovali jeho ochrane pred rakovinou, je tak málo, že zatiaľ nevieme povedať nakoľko spoľahlivo chráni pred rakovinou alebo nie.

Znížte spotrebu alkoholu

Rakovina ústnej dutiny, hrdla, hrtanu, pažeráka, pečene a prsníkov sú úzko spojené s konzumáciou alkoholu. Alkohol môže zvýšiť aj riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka. Ženy, ktoré majú vyššie riziko vzniku rakoviny prsníkov, by alkohol nemali konzumovať vôbec.

Voda a tekutiny pomáhajú

Voda hasí nielen smäd, ale dokáže nás ochrániť aj pred rakovinou močového mechúra. Čím je totiž viac vody v mechúri, tým menšia koncentrácia toxických či rakovinotvorných látok je v moči. Čím viac vypijete vody, tým častejšie močíte, čo zase znižuje kontakt škodlivín so sliznicou močového mechúra. Áno, taká zázračná je voda.

Dajte šancu aj fazuliam. Rakovina sa ich bojí

Fazule sú v prevencii rakoviny nemenej významné. Sú zdrojom fytochemikálii, ktoré chránia naše bunky pred poškodením. Tieto látky sú zodpovedné nielen za spomalenie rastu nádorov, ale aj za zabránenie uvoľňovaniu karcinogénnych pôsobkov, ktoré poškodzujú okolité bunky.

Brassica family pomáha

Brokolica, karfiol, kapusta, ružičkový kel, čínska kapusta a kel: tieto druhy zeleniny dokážu nielen potešiť zrak a chuť, ale aj zamiešať karty v boji s rakovinou. Sírnaté fytochemikálie (napr. sulforafan) pomáhajú organizmu v boji s rakovinou hrubého čreva, prsníkov, pľúc aj krčka maternice.

Listová zelenina a bylinky nezaostávajú

Všetky druhy zelených vňatí, hlávkový šalát, kel, čakanka, špenát a mangold obsahujú veľké množstvo vlákniny, kyseliny listovej a karotenoidov. Tieto látky pomáhajú v boji s rakovinou ústnej dutiny, hrtanu, pankreasu, pľúc, kože a žalúdka.

Prečítajte si aké sú rozdiely v účinkoch estrogénov a fytoestrogénov a kde všade sa nachádzajú.

Doprajte si aj exotické korenie: kurkumu

Kurkumín je hlavnou liečivou zložkou korenia kurkuma, ktorý je tiež považovaný za jedného z najúspešnejších potravinových bojovníkov proti rakovine. Laboratórne štúdie ukázali, že kurkuma dokáže potlačiť premenu, rozmnožovanie aj rozširovanie rakovinových buniek.

Na spôsobe prípravy mäsa záleží

Spôsob, akým pripravujete mäso významným spôsobom ovplyvňuje možné riziko vzniku rakoviny. Pri vyprážaní či grilovaní mäsa sa pri vysokých teplotách vytvárajú látky, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny. Naopak, varenie či dusenie mäsa vytvára menej týchto škodlivých látok. Ak mäso konzumujete, naučte sa ho vždy kombinovať so zeleninou, bylinkami a antirakovinovými koreninami ako je napr. kurkuma.

Nepodceňujte ani jahody a maliny

Jahody a maliny obsahujú kyselinu elagovú. Tento silný antioxidant bojuje s rakovinou viacerými spôsobmi: deaktivuje rakovinotvorné látky a spomaľuje rast rakovinových buniek.

Čučoriedky sú tiež vynikajúcou voľbou

Antioxidanty obsiahnuté v čučoriedkach majú veľmi široký záber pre naše zdravie, včítane rakoviny. Antioxidanty bojujú proti rakovine ničením voľných radikálov v našom tele a to ešte predtým než sú schopné poškodiť naše bunky. Skúste preto ovsené vločky, jogurt či celozrnný koláč doplniť o čučoriedky.

Rakovina a cukor. Treba si dávať pozor?

rakovina

Cukor nespôsobuje rakovinu priamo ale prostredníctvom niekoľkých známych (a možno aj neznámych) mechanizmov. Tým najznámejším je táto rovnica: obezita = chronický zápalový stav = rakovina. Je tiež známe, že pacienti s cukrovkou majú zvýšený výskyt viacerých druhov nádorov. Jedna z teórií je, že inzulín by mohol pôsobiť ako rastový faktor a tak podporovať rast a množenie aj nádorových buniek. Rovnako ukladanie cukru do tkanív pôsobí na bunky poškodzujúco a…Preto nevykrmujte rakovinu cukrom a keď vás chytí túžba po sladkom uprednostnite potraviny s nižším glykemickým indexom a vyšším obsahom vlákniny ako sú celozrnné obilniny či ovocie.

Vitamínové doplnky versus potraviny: čoho sa rakovina viac bojí?

Dnes už jednoznačne môžeme povedať, že rakovina sa viac bojí dobrých potravín. Ich správne použitie je nielen účinnejšie, ale aj bezpečnejšie. Niektoré antioxidanty v syntetickej podobe v štúdiách nielen nepolepšili stav pacientov s rakovinou, ale aj uškodili (známa to kauza s použitím syntetického betakaroténu u pacientov s rakovinou pľúc). Niekedy sa totiž antioxidant vo veľkom množstve a najmä v syntetickej podobe môže v tele pacienta stať naopak prooxidantom. Preto veľmi odporúčame zamerať sa na prirodzené zdroje selénu, omega-3 mastných kyselín či pestrého výber fytochemikálií, ktoré vám v boji s rakovinou pomôžu účinne aj bezpečne.

Autor: Mgr. Lukáš Kovačovič, upravila a doplnila MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk