LIEČIVÉ POTRAVINY: Za všetko môže betaglukán! Ide o unikátnu formu vlákniny ovsa, ktorej liečivé účinky boli dokázané už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Ak by sme povedali, že ovos je zázračná potravina, ani by sme veľmi nezavádzali.
No a teraz vás potešíme ešte viac: viete ako jednoducho získate dennú dávku betaglukánu? Poskytne vám ju nielen 8 kapslí kvalitného výživového doplnku (uf, to chvíľu trvá, kým to človek prehltne!), ale aj úplne obyčajná miska kvalitnej ovsenej kaše. Áno, jedna jediná miska môže poskytnúť 3 – 4 mg betaglukánu, čo je celá celučičká denná dávka.
OVOS – prehľad účinkov ovsa:
Betaglukány podporujú imunitu
Betaglukány majú naozaj zázračný vplyv na našu imunitu. Dokážu veľmi rýchlo nalákať imunokompetentné bunky (neutrofily aj makrofágy) na miesto infekcie, kde zneškodnia nepriateľa (baktériu). Takto je infekcia zlikvidovaná včas a nehrozí jej rozšírenie.
Nemenej významná schopnosť imunitného systému, ktorú betaglukány podporujú, je zneškodnenie a odpratanie poškodených buniek. V dnešnom svete plnom elektronickej komunikácie, cestovania lietadlom, hodín strávených pred PC obrazovkou a neustálej prítomnosti mobilného telefónu, môže táto úloha až zachrániť život. Betaglukán v úlohe skvelej upratovačky takto vo viacerých štúdiách pomohol aj onkologickým pacientom, ktorí práve podstúpili rádioterapiu alebo chemoterapiu (ani si neviete predstaviť koľko rozpadnutých buniek treba odpratať). V iných štúdiách ho takto ocenili aj pacienti po veľkých operáciách, kde uľahčoval a skracoval dĺžku hojenia rán.
Betaglukány podporujú imunitu aj úplne inak: fungujú ako tzv. prebiotiká. Prebiotiká sú nestráviteľné súčasti potravy, ktoré probiotickým (prospešným) baktériám najviac chutia. Dobré baktérie sa potom množia a prospievajú našej imunite. Pri stravovaní prebiotík navyše vyrábajú substráty, ktoré slúžia ak skvelé palivo pre bunky črevnej výstelky. Prospieva aj celý organizmus. Aká skvelá kombinácia!
Ovsené vločky pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach
Je jedno, či vás trápia hemoroidy, zápcha, pankreatitída, žalúdočné vredy alebo zápalové ochorenie čreva, vždy sa nájde spôsob, ako využiť ovsené produkty vo váš prospech. Vláknina ovsených vločiek je jemná, nedráždivá, s úžasne hojivým potenciálom a protizápalovým účinkom. Pokiaľ máte po zjedení ovsenej kaše pocit ťažoby, nemusí to byť ovos, čo vám škodí. Omnoho častejšie je to kravské mlieko, ktoré si do kaše pridávate. Skúste ho vynechať a ovsené vločky konzumujte povarené napr. s jablkom v Ovsenom mlieku s vápnikom od spoločnosti Alnatura. Ak vám ovsená kaša nechutí, skúste zeleninovú polievku s ovsenými vločkami a kurkumou. Pomôže pri tráviacich ťažkostiach aj akomkoľvek zápale.
Ovsené vločky a celiakia?
Podľa najnovších štúdií je čistý ovos (taký, čo nie je kontaminovaný inými obilninami) pre pacientov s celiakiou bezpečný. Hľadajte ale výrobok, kde je tento fakt deklarovaný (napr. „je vhodný pre bezlepkovú dietu“).
Vláknina pôsobí preventívne proti rakovine prsníka
Ženy, ktoré jedia veľa vlákniny (viac ako 30 g denne) majú o 52 % nižšie riziko rakoviny prsníka ako tie, ktoré jedia 20 g a menej. Tento výsledok veľkej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo skoro 36 tisíc žien, uverejnili v časopise Internal Journal of Epidemiology. Najväčší ochranný účinok poskytli celozrnné obilniny (včítane ovsených vločiek), o niečo menší ovocie.
Ak si na raňajky dáte misku ovsených vločiek, kde ste nastrúhali jedno jablko a nakrájali jeden banán, získate 10 – 13 g vlákniny, čo je veľmi slušný podiel dennej dávky.Športovci a správna hmotnosť
Bezpečne proti chudokrvnosti
Ak ste vegetarián a chcete udržať svoj krvný obraz v bezpečí, dajte si každé ráno ovsenú kašu s ovocím, semienkami a orechmi. Dokonca môžete obsah železa ešte zvýšiť tým, že časť ovsených vločiek nahradíte Ovsenými otrubami s klíčkami od spoločnosti Alnatura. Takto sa obsah železa v kaši môže vyšplhať skoro až na polovicu dennej dávky, čo je nesmierne veľa! A váš lekár možno konečne pochopí, že nie každý vegetarián skončí chudokrvný.
Športovci a správna hmotnosť
Asi nikoho neprekvapí, že ovsené vločky patria medzi „prvú ligu“ pre športovcov. Najmä vytrvalci ocenia spoľahlivé „pomalé“ sacharidy a kvalitné bielkoviny. Je známe, že polysacharid, skonzumovaný pred fyzickou aktivitou, zvýši úroveň spaľovania, čo je určite zaujímavé pre tých, čo si fyzickou aktivitou pomáhajú k redukcii hmotnosti. Pri chudnutí vám ale ovos pomôže aj inak: vytvorením objemu v žalúdku vyšle rýchlu informáciu do mozgu a navodí tak pocit sýtosti. Pomáha najmä tým, čo sa zvyknú prejedať :-)
Chráni pred detskou astmou
Detská astma začína strašiť moderný svet a nie všetci rodičia sa dobre cítia s kortikoidnou liečbou, ktorá je často nevyhnutnou súčasťou liečby tohto ochorenia. Výsledky medzinárodnej štúdie The International Study on Allergy and Asthma in Childhood, uverejnené v časopise Thorax, prekvapili skvelým záverom: zvýšená konzumácia celozrnných obilnín a rýb znižuje riziko detskej astmy o 50 %!! (takto veľmi to máme v rukách). Autori však upozorňujú, že s používaním pšenice treba narábať opatrne, nakoľko ide o častý alergén. Takže nám zase z toho výhodne vychádza ovos.
Spoľahlivo znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami
Betalukán zvyšuje viskozitu v čreve a viaže na seba žlčové kyseliny. Tie sa potom nevrátia späť do pečene, ale telo na ich výrobu spotrebuje cholesterol (áno, bude ho potom v krvi menej :-)). Navyše takto naviazané žlčové kyseliny nemôžu pomáhať emulgovať tuky, ktoré sa potom menej účinne vstrebávajú – celkom fajn pomoc, ak potrebujete schudnúť :-)
Konzumáciou dennej dávky betaglukánu = jednej misky ovsenej kaše máte šancu znížiť hladinu cholesterolu o 8 – 23 %. Samotný cholesterol ale k „úspešnému“ budovaniu aterosklerotického plátu v cieve nestačí, musí byť tzv. oxidovaný. Tu nám betaglukán poskytuje ďalšiu pomoc: antioxidačný účinok. Tento účinok výrazne podporuje prirodzený vitamín C. A nie je nič jednoduchšie ako si k ovsenej kaši dať surovú pomarančovú šťavu. Musíte uznať, že pri pravidelnej konzumácii ovsenej kaše ateroskleróza nemá veľkú šancu.
Je známe, že podkladom koronárnej choroby srdca je „úspešne“ zavŕšený proces aterosklerózy. Cieva sa postupne upcháva až jedného dňa vytvorením „posledného štopľa – krvnej zrazeniny“ dôjde k nedokrveniu a následne odumretiu zodpovedajúcej oblasti srdcového svalu – k infarktu myokardu. Ak ale nebude ateroskleróza, nebude ani infarkt.
Ešte stále nebudete jesť ovsenú kašu? Tak vás možno presvedčí výsledok štúdie publikovanej v renomovanom časopise Archives of Internal Medicine, kde sa potvrdilo, že konzumáciou stravy s vysokým obsahom vlákniny ako je ovos, môžete znížiť svoje riziko koronárnej artériovej choroby srdca o 12 % (verte mi, nie je to málo) a riziko srdcového zlyhania dokonca o 29 %.
Stabilizuje hladinu cukru a znižuje riziko cukrovky 2. typu
Vláknina ovsených vločiek predlžuje dobu trávenia, čo spomaľuje vstrebávanie cukru a spôsobuje postupné zvyšovanie jeho hladiny v krvi. Takto chráni pankreas pred nadprodukciou inzulínu. Vláknina teda pôsobí jednak preventívne a zároveň pomáha stabilizovať hladinu cukru pri už existujúcej cukrovke.
Upokojuje suchú pokožku
Ovsený kúpeľ pre deti od firmy Topnatur poteší každú, ale najmä suchú, citlivú či atopickú pokožku, ktorá sa pri kúpeli vyživí, bude vláčnejšia a hydratovanejšia. Ovos totiž spoľahlivo hojí a upokojuje nielen sliznice ale aj pokožku. Atopici zvlášť ocenia aj úľavu od svrbenia, ktoré môže byť veľmi nepríjemné. Kúpeľ sa odporúča trikrát týždenne a vydržať treba aspoň mesiac. Je tak nedráždivý, že sa odporúča aj pre novorodencov.
Autor: MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk
Autorské práva vyhradené!