MÝTY A PRAVDY O POTRAVINÁCH: Neznášanlivosťou kravského mlieka trpia mnohí z nás. Kravské mlieko a s ním spojená laktózová intolerancia a alergia na bielkovinu kravského mlieka spôsobujú problémy, ktorým sa viac venujeme v našom článku.

Kravské mlieko: intolerancia alebo alergia

Asi 75 % celosvetovej populácie (u nás len asi 15 %) trpí tzv. laktózovou intoleranciou, t.j. neznášanlivosťou mliečneho cukru – laktózy. Črevná sliznica postráda enzým, ktorý pomáha tráviť laktózu, ktorá potom postupuje do hrubého čreva, kde je fermentovaná črevnými baktériami za vzniku nadmerného množstva zapáchajúcich črevných plynov. U niektorých ľudí dochádza vplyvom nerozštiepenej laktózy k obmedzovaniu vstrebávania tekutín, čo spôsobí vznik hnačky, ktorá má pre nadmerný obsah plynov v čreve explozívny charakter. Ide o ľahšie zvládnuteľnú poruchu (v zmysle vyváženia stravy) ako je alergia na bielkovinu kravského mlieka, lebo nie je nutné vyradiť všetky mliečne výrobky. Ľudia trpiaci intoleranciou laktózy zväčša bez problémov znášajú zakysané mliečne výrobky a tiež niektoré syry. Najčastejšie majú problém s mliekom ako takým, aj keď mnohí jedinci s intoleranciou znesú aj malé množstvá mlieka.

Pestrý výber “lakto free” potravín nájdete napríklad TU.

Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka (alergénmi kravského mlieka sú kazeín, β-laktoglobulín, α-laktoglobulín, bovínny sérový albumín a bovínny laktoferín) je nutné vyradiť všetky mliečne výrobky a čo je najnáročnejšie – mnohé ďalšie potraviny, do ktorých sa mlieko pridáva. Prejavy alergie môžu byť podobné ako pri intolerancii, ale aj úplne iné: najčastejšie sú kožné prejavy alebo alergická nádcha alebo astma.

Čím nahradiť kravské mlieko? Čítajte TU!

Autori: MUDr. Alexandra Frolkovičová a MUDr. Igor Bukovský, PhD.