ZDRAVÉ RECEPTY: Náš korpus je kombináciou strúhaného kokosu, celozrnnej pohánkovej múky, kokosového oleja a drvených ľanových semienok, ktoré majú takú vlastnosť, že držia cesto pohromade bez toho, aby muselo obsahovať lepok. Kokosový koláč ako dezert s citrónovou polevou je tak nielen zdravší, ale aj plný kvalitných bielkovín. Vajec je tam síce neúrekom, váš cholesterol to ale neohrozí, lebo v ceste je okrem iného aj veľa vlákniny a lecitínu.
Bielkovinový kokosový koláč s citrónovou polevou
Doba prípravy: cca 60 minút + doba chladenia
Množstvo ingrediencií: 3 – 4 osoby
Ingrediencie:
Korpus:
- 1/2 šálky kokosového cukru
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 2 šálky celozrnnej pohánkovej múky
- 1/4 šálky pomletých ľanových semienok (ALNATURA)
- 165 g kokosového oleja (bez vône)
Poleva:
- 4 celé vajcia z domáce (prípadne BIO) chovu
- 2 žĺtka z domáceho (prípadne BIO) chovu
- 1 1/2 šálky kokosového cukru
- 1/4 šálky celozrnnej pohánkovej múky
- Kôra a šťava z 3 ks čerstvých citrónov v BIO kvalite
Naša rada:
- Namiesto kokosového cukru môžete použiť aj trstinový alebo brezový cukor, prípadne ich kombináciu
- Pohánkovú múku môžete nahradiť špaldovou alebo inou obľúbenou
Postup prípravy:
- Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160 stupňov C. Plech o rozmeroch 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie (papier musí prečnievať cez okraje plechu)
Korpus:
- Do robotu vložíme kokosový cukor, strúhaný kokos, pohánkovú múku, kokosový olej a dobre vymiesime
- Hotovú zmes prstami rovnomerne rozotrieme po celom plechu, vrátane okrajov
- Takto pripravený korpus pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút, následne ho vyberieme a necháme vychladnúť
Poleva:
- Teplotu rúry znížime na 140 stupňov C
- V miske spolu zmiešame celé vajcia, žĺtky, kokosový cukor a citrónovú kôru
- Pohánkovú múku vymiešame do hladkej peny s citrónovou šťavou na tzv. citrónovú pastu
- Citrónovú pastu vymiešame v robote so zmesou vajec (zmes nesmie obsahovať žiadne hrudky)
- Takto pripravenú zmes prelejeme cez sitko a nalejeme na vychladnutý korpus
- Kokosový koláč pečieme v rúre cca 30 minút, následne ho vyberieme, necháme vychladnúť, vložíme do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny, prípadne ho necháme v chladničke cez noc
Náš tip:
- Na krájanie použite horúci nôž (na pár minút ho namočte do nádoby s horúcou vodou)
Viac informácií o liečivých účinkoch ľanových semienok sa dozviete v našom článku: ľanové semienka – liečivé účinky. Veríme, že náš kokosový koláč s citrónovou polevou bude chutiť nielen vám, ale aj vašim detičkám. Prajeme vám dobrú chuť.