ZDRAVÉ RECEPTY: Náš korpus je kombináciou strúhaného kokosu, celozrnnej pohánkovej múky, kokosového oleja a drvených ľanových semienok, ktoré majú takú vlastnosť, že držia cesto pohromade bez toho, aby muselo obsahovať lepok. Kokosový koláč ako dezert s citrónovou polevou je tak nielen zdravší, ale aj plný kvalitných bielkovín. Vajec je tam síce neúrekom, váš cholesterol to ale neohrozí, lebo v ceste je okrem iného aj veľa vlákniny a lecitínu.

Bielkovinový kokosový koláč s citrónovou polevou

Doba prípravy: cca 60 minút + doba chladenia

Množstvo ingrediencií: 3 – 4 osoby

Ingrediencie:

Korpus: 

kokosový koláč

  • 165 g kokosového oleja (bez vône)

Poleva:

  • 4 celé vajcia z domáce (prípadne BIO) chovu
  • 2 žĺtka z domáceho (prípadne BIO) chovu
  • 1 1/2 šálky kokosového cukru
  • 1/4 šálky celozrnnej pohánkovej múky
  • Kôra a šťava z 3 ks čerstvých citrónov v BIO kvalite

Naša rada:

  • Namiesto kokosového cukru môžete použiť aj trstinový alebo brezový cukor, prípadne ich kombináciu
  • Pohánkovú múku môžete nahradiť špaldovou alebo inou obľúbenou

Postup prípravy:

  • Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160 stupňov C. Plech o rozmeroch 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie (papier musí prečnievať cez okraje plechu)

Korpus:

  • Do robotu vložíme kokosový cukor, strúhaný kokos, pohánkovú múku, kokosový olej a dobre vymiesime
  • Hotovú zmes prstami rovnomerne rozotrieme po celom plechu, vrátane okrajov
  • Takto pripravený korpus pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút, následne ho vyberieme a necháme vychladnúť

Poleva:

  • Teplotu rúry znížime na 140 stupňov C
  • V miske spolu zmiešame celé vajcia, žĺtky, kokosový cukor a citrónovú kôru
  • Pohánkovú múku vymiešame do hladkej peny s citrónovou šťavou na tzv. citrónovú pastu
  • Citrónovú pastu vymiešame v robote so zmesou vajec (zmes nesmie obsahovať žiadne hrudky)
  • Takto pripravenú zmes prelejeme cez sitko a nalejeme na vychladnutý korpus
  • Kokosový koláč pečieme v rúre cca 30 minút, následne ho vyberieme, necháme vychladnúť, vložíme do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny, prípadne ho necháme v chladničke cez noc

Náš tip:

  • Na krájanie použite horúci nôž (na pár minút ho namočte do nádoby s horúcou vodou)

Viac informácií o liečivých účinkoch ľanových semienok sa dozviete v našom článku: ľanové semienka – liečivé účinky. Veríme, že náš kokosový koláč s citrónovou polevou bude chutiť nielen vám, ale aj vašim detičkám. Prajeme vám dobrú chuť.