ZDRAVÉ RECEPTY: Ak vám život výnimočne prinesie voľné víkendové popoludnie a v tej pohode dostanete chuť na niečo poriadne čokoládové, v tom prípade ste tu správne: ponúkame cuketové brownies. Cuketa pomôže znížiť kalorickú hodnotu a doplní draslík, kyselinu listovú a karotenoidy. Tento recept vám určite urobí dobrú náladu a zároveň si nepokazíte trávenie. Naopak, vaše črevá sa vám za 2 gramy vlákniny v jednom jedinom kúsku určite poďakujú
Jesenné cuketové brownies
Doba prípravy: 20 minút, pečenie 40 minút
Množstvo ingrediencií: cca 4 – 6 osôb
Ingrediencie:
- 4 šálky nahrubo nastrúhanej cukety
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1/2 šálky medu
- 2 vajcia
- vanilka
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 2 šálky celozrnnej špaldovej múky (ALNATURA)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 CL mletej škorice
- 1/2 ČL soli (dôležité!)
- 1/2 šálky kvalitného kakaa
- vločky / guľôčky z horkej čokolády cca 100 – 200 g
Postup prípravy:
- Predhrejeme rúru na 180 st C a formu na pečenie vyložíme nelepivým papierom
- V jednej mise zmiešame tekuté ingrediencie (med, olej, vajcia, citrónovú šťavu, vanilku) a dôkladne premiešame
- V druhej mise pomiešame suché ingrediencie (múku, kypriaci prášok, škoricu, kakao a soľ)
- Suchú zmes opatrne primiešame do tekutej
- Pridáme cuketu zbavenú prebytočnej vody a čokoládové vločky podľa chuti
- Pečieme cca 40 – 45 minút
- Necháme vychladnúť a podávame
Ak si želáte bezlepkovú variantu nie je problém vymeniť múku za napr. pohánkovú alebo mandľovú.
Veríme, že si naše cuketové brownies pri poobednej kávičke poriadne vychutnáte. Viac informácií o liečivých účinkoch špaldy sa dozviete v našom článku: špalda – liečivé účinky. Prajeme vám dobrú chuť!