Ak patríte medzi tie vzornejšie a tradičnejšie gazdinky, určite ste v plnom prúde vianočného pečenia. Ponúkame vám ďalší z ultrarýchlych receptov, ktorý oceníte nielen v týchto dňoch, ale naozaj kedykoľvek budete v časovej tiesni. Všimnite si, že recept obsahuje položky: syr – korenie  – bylinka  – olej. Náš recept je teda iba jednou z možností, ako môže toto chutné jedlo vyzerať. Ovčí syr s bylinkami si totiž môžete pripraviť na mnoho spôsobov, s využitím rôznych druhov korenia (červené či zelené korenie, kari, červená paprika a pod.), či byliniek (bazalka, kôpor, tymián). Jedlo poskytne veľa vápnika a protizápalový rozmer mu dodá kvalitný panenský olivový olej.

Ovčí syr s bylinkami

Ingrediencie:

  • ovčí syr a la feta
  • korenia sumach (červené arabské) a černuška (čierne indické)
  • čerstvá petržlenová vňať
  • kvalitný panenský olivový olej

Postup prípravy:

Ovčí syr posypeme korením, petržlenovou vňaťou a na koniec bohato polejeme panenským olivovým olejom. Ak chcete, aby syr dlhšie vydržal, je možné ho zaliať v sklenenom pohári. Konzervačný účinok posilníte pridaním cesnaku a použitím drahšieho kvalitného olivového oleja. Takto pripravený syr vám vydrží v chladničke aj dva týždne, musíte len dohliadať na to, aby bol vždy po vrch zaliaty olejom.

Kde kúpiť:

[products limit=”8″ columns=”6″]
 

 

Ideálnou prílohou sú celozrnné toasty. Syr je ale veľmi zaujímavý aj v kombinácii s celozrnným kuskusom, či naturálnou ryžou. Nezabudnite na bohatú zeleninovú oblohu. Pripomíname, že každé zdravé hlavné jedlo by podľa systému MyPlate malo obsahovať ½ taniera zeleninu, ¼ taniera bielkovinu (v tomto prípade syr) a ¼ taniera obilninu (toast alebo iné.)

ovčí syr myplate

Pokiaľ ste alergickí aj na ovčie mlieko a nemôžete jesť vôbec žiaden živočíšny syr, môžete skúsiť takto upraviť napríklad tempeh.  Tofu by v tejto kombinácii vyznelo asi trochu fádne, ale ak by ste pridali k nemu sušené paradajky a olivy, určite by vám to chutilo. To už by bol ale iný recept.

Želáme Vám dobrú chuť a pevné zdravie!

Recept pre vás pripravila MUDr. Alexandra Frolkovičová