ZDRAVÉ RECEPTY: Ak máte radi tradičnú pizzu, prinášame vám recept na zdravšie cesto na pizzu, jeho chrumkavú celozrnnú verziu. Vďaka vhodnej kombinácii celozrnných múk nespoznáte rozdiel, zelenina jej dodá sezónnu príchuť a vláknina poteší vaše črevá.
Celozrnné cesto na pizzu s oblohou a la “Margherita”
Doba prípravy: 10 minút + chladenie 15 minút
Množstvo ingrediencií: cca 4 osoby
Ingrediencie:
- 3 šálky celozrnnej pšeničnej múky
- 1 šálka celozrnnej špaldovej múky
- 1/2 bal. sušeného droždia
- 2 ČL soli
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 1/2 šálky vlažnej vody
- 1 ČL hnedého cukru
Postup prípravy:
- V miske premiešame oba druhy múk, pridáme cukor, droždie, soľ, olivový olej a vodu
- Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti
- Igelitový sáčok vytrieme olivovým olejom, vložíme doň cesto, ktoré odložíme do chladničky na 15 minút
- Cesto rozvaľkáme na plechu vystlanom papierom na pečenie do požadovaného tvaru, polejeme kvalitným paradajkovým pretlakom, oreganom a obložíme zeleninovou oblohou
Obloha:
- My sme zvolili čerstvé paradajky, červenú cibuľu, rukolu a samozrejme aj parmezán
- Vy môžete použiť viac sezónnej zeleniny: baklažán, cuketa, rôzne druhy paprík, šampiňóny, atď. Je to len a len na vašej chuti
- U detí voľte oblohu podľa veku
O liečivých účinkoch špaldy si môžete podrobne prečítať tu: špalda – liečivé účinky. Veríme, že vám naše celozrnné cesto na pizzu so zeleninovou oblohou bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.
Mgr.Lukáš Kovačovič