LIEČENIE OCHORENÍ: K výrobe bylinkového medu naozaj nepotrebujete veľa: stačí vám sklenený pohár s viečkom, palička prípadne polievková lyžica, kvalitný med a samozrejme čerstvé bylinky podľa vlastného výberu. Takto pripravený med má na náš organizmus liečivé účinky a určite podporí aj našu krásu :-). Poďme sa teda spolu pozrieť ako na to!

Bylinkový med: liečivé účinky i využitie pre krásu

Skvelým spôsobom ako využiť silu byliniek v náš prospech, je spojiť ich s chutným, sladkým a v správnej miere aj zdravým medom. Ak máte prístup k domácej kvalite, využite to. Najlepšiu bylinkovú chuť medu dosiahneme vtedy, ak použijeme aromatické, korenisté bylinky ako napr. tymián, mäta, levanduľa, lipový kvet, harmanček, medovku, šalviu, atď. Z dôvodu lepšej chuti je v prípade niektorých byliniek dobré pridať aj celú vanilku alebo kardamom, ktoré konečnú chuť ešte viac zvýraznia.

Môžete použiť obe varianty byliniek: čerstvé aj sušené. Výhodou čerstvých je, že sú jemnejšie na jazyk, sušené varianty budete pravdepodobne chcieť z medu vybrať predtým než ho budete konzumovať. Čerstvé bylinky sú samozrejme aromatickejšie, na druhej strane môžu pustiť vodu, v dôsledku čoho sa váš med môže stať pomerne riedky. Riešením je potom použiť hustejší med. Zameriame sa teraz na to, ako si správne pripraviť bylinkový med s využitím rôznych druhov byliniek, a ako ich využiť v praxi.

Ako pripraviť?

Najprv naplňte pohár bylinkami. Musí vám zostať dostatok priestoru na med a tiež miešanie. Na bylinky pomaly lejete med, ktorý neustále premiešavate. Ak sú bylinky zaliate až po vrch, znova ich premiešate a necháte odstáť v izbovej teplote po dobu minimálne dva týždne. Každé dva či tri dni med opätovne premiešate.

Po dvoch týždňoch máte dve možnosti, ktoré môžete urobiť. Buď bylinky v mede ponecháte, alebo ich z medu vyberiete, nakoľko by vám pri jeho konzumácii prekážali (hovoríme o bylinkách s napr. tvrdými stonkami, atď.). Ak ste sa rozhodli pre druhú možnosť, pohár s medom ponorte ho horúcej vody a po krátkej chvíli ho prepasírujte cez sitko. Nedávajte ho však do príliš horúcej vody a na príliš dlhú dobu, nakoľko môžete prísť o obsah enzýmov a ďalšie vitamíny.

Ako využiť?

Bylinkový med môžete konzumovať samostatne, alebo ho natrieť na chleba, koláče, či pridať do svojich raňajkových musli s obsahom ovsa, špaldy či ľanových semienok. Taktiež je výborný do šalátových zálievok, čajov a vlastne všade tam, kde vám bude chutiť.

Med v kombinácii s levanduľou a harmančekom sa daj použiť na menšie popáleniny či zranenia kože. Med s obsahom šalvie a tymiánu naopak oceníte v prípade bolestí v krku, kombinácia s harmančekom dokáže upokojiť vaše tráviace ťažkosti.

Z dôvodu jemnej chute sú tieto druhy medov veľmi vhodné aj pre naše najmenšie ratolesti od ukončeného roka veku dieťaťa. Použitie jednotlivých byliniek u malých detí treba individuálne zvážiť.

V kozmetike môžeme bylinkový med použiť na jemné vyčistenie pleti alebo ako upokojujúcu masku tváre. Na rozjasnenie pokožky tváre môžete do 1 ČL medu zamiešať trochu mandľového prášku..

 

Veríme, že sa tento článok stal pre vás inšpiráciou, a že tieto informácie využijete aj v praxi. Prajeme vám dobrú chuť a pevné zdravie.

Pripravil Mgr. Lukáš Kovačovič, upravila a doplnila MUDr. Alexandra Frolkovičová, www.keepwell.sk