PRAKTICKÉ RADY: Nie je nič lepšie, ako si v horúcom lete denne dopriať čerstvý a zdravý zelený šalát. A teraz ruku na srdce: koľkokrát si šalát kúpite a potom ho vyhodíte, lebo vám zvädol skôr ako ste sa ho rozhodli spotrebovať? :-) Nevadí, našli sme pre vás efektívne riešenie ako šalát vydrží v chladničke čerstvý o niekoľko dní dlhšie.

Chcete šalát, ktorý vydrží čerstvý po celý týždeň?

Po nasledujúcej úprave vám šalát v chladničke naozaj vydrží omnoho dlhšie. Neľutujte teda tých pár minút prípravy, určite to neskôr oceníte.

Aké to má výhody?

Svoj drahocenný čas budete šalátu venovať iba raz. Môžete takto spracovať aj viac ako jednu hlávku, jednoducho toľko, koľko sa vám zmestí do najväčšej misy akú doma máte. Šalát vám takto bude stále k dispozícii a vy si ho môžete pripraviť na mnoho spôsobov.

Aké šaláty sú najlepšie?

rímsky šalát

Je to skutočne jednoduché: striedajte rôzne druhy a nezabudnite skombinovať aj s tými aromatickejšími ako je napr. rukola. Uprednostňujte najmä šaláty s tmavo zelenými alebo tmavo červenými listami, ako je napr. tzv. rímsky šalát, či lollo rosso. Ich konzumáciou okrem iného bojujete aj proti rakovine. Viac sa dočítate v našom článku: Rakovina: máte strach? Zaútočte tanierom! Ak pri záverečnej úprave pridáte do šalátu čerstvé či sušené bylinky, antirakovinový účinok šalátu ešte posilníte.

Čo teda urobiť, aby ste predĺžili šalátu životnosť?

V obchode či na trhu si kúpite čo možno najčerstvejšie druhy spomínaných šalátov. Spodnú (tvrdú) časť šalátu odrežete nožom a odstránite. Natrháte šalát rukami na približne rovnako veľké časti, zachová sa tak viac vitamínov ako keby ste použili nôž. Listy neoplachujete!

Na čo netreba zabudnúť?

Predtým, ako pripravený šalát vložíte do chladničky, musíte ešte urobiť dva najdôležitejšie kroky:

  • použiť odstredivku na šalát 

Voda je najväčším nepriateľom pri snahe o udržanie šalátu v čerstvom a chrumkavom stave. Preto pred vložením šalátu do odstredivky ho NEUMÝVAJTE!! Jediné čo musíte urobiť je zbaviť ho prebytočnej vody. Šalátové listy umyjete (a opäť zbavíte prebytočnej vody v odstredivke) až tesne pred konečnou prípravou  šalátu! Ak ste si dodnes mysleli, že tento pomocník do kuchyne je iba ďalšou zbytočnou “haraburdou” vo vašej domácnosti, môžno zmeníte názor. Ak neviete, kde takúto odstredivku na šalát kúpiť, za skvelú cenu ju dostanete v IKEA! Viac informácií získate tu: odstredivka na šalát.

šalát

  • použiť čistú bielu papierovú servítku

Nielen voda, ale aj vlhkosť počas skladovania šalátu v chladničke mú dá poriadne zabrať. Suchý šalát preto vložte najlepšie do suchej sklenenej nádoby, na vrch položte suchú papierovú servítku, zakryte potravinárskou fóliou alebo tesným viečkom a odložte do chladničky. Papierovú servítku môžete dať aj na spodok nádoby.

servítka

Nezabúdajte na správne skladovanie. Vlhká servítka vám napovie, že ju treba vymeniť. Po každom odobratí šalátu z misy jej obsah pred opätovným vložením do chladničky potraste. Vlhkosť sa môže vytvoriť na spodku a bokoch nádoby v období, kým je šalát mimo chladného miesta (najmä v lete), vtedy je treba vypijakovať. Nezabudnite, že šalátové listy umývate až tesne pred konzumáciou.

A teraz ako šalátové listy ochutiť?

Okrem byliniek, citrónovej šťavy a olivového oleja, ktoré sú samozrejmou súčasťou každého šalátu, nikdy nepochybíte, ak pridáte nasucho opražené oriešky či semienka, sušené paradajky, parmezán, losos, či zdravú omáčku z pečených paprík. Pesto rôzneho druhu môžete mať v chladničke vždy, stačí ak do šalátu pridáte mozarellu a paradajky, máte skvelú večeru.

Fantázii sa medze nekladú, takže len s chuťou do toho! Jednotlivé pridané ingrediencie volíte podľa vlastnej chuti a možno časom aj podľa informácii o zdravých účinkoch jednotlivých potravín, o ktorých vás budeme priebežne informovať v sekcii: Liečivé potraviny. V tomto prípade musíte uznať, že v porovnaní s konzumáciou liekov ide naozaj o podstatne lepšie riešenie. Nechajte sa inšpirovať aj informáciami v sekcii: Čo kúpiť v obchode.

Veríme, že bol tento článok pre vás užitočný a že tieto informácie vyskúšate aj v praxi. Prajeme vám dobrú chuť a pevné zdravie.

Text: Mgr. Lukáš Kovačovič, upravila a doplnila MUDr. Alexandra Frolkovičová