Aj vy stále cez týždeň riešite otázku rýchlej a zdravej večere? Toto jedlo nepatrí prípravou medzi ultrakrátke (do 10 minút), nejaké varenie je nutné, ale do 20 minút ho určite máte hotové. Nevyžaduje špeciálne vedomosti z indickej kuchyne, zvládne ho aj úplný začiatočník. Rýchle kari je nielen chutné, ale aj protizápalové a plné dobre využiteľného nemliečneho vápnika. Ak nemáte k dispozícii kokosové mlieko, môžete použiť akékoľvek iné rastlinné. Koriander môžete (s odpustením odborníkov na indickú kuchyňu) vymeniť za petržlenovú vňať. Niekto by mohol namietať, že to už nebude žiadne kari, my mu dáme za pravdu, ale aj tak si ho navaríme :-)

Rýchle kari – vegan friendly

Čas prípravy: 20 minút

Zoznam ingrediencií pre 4 osoby:

  • 2 PL olivového alebo kokosového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 čL čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1 – 2 čL kvalitného kari
  • soľ
  • 1 konzerva uvareného cíceru (prepláchnite vodou)
  • 2 balenia lahôdkového tofu
  • 2 dcl kokosového mlieka (pokojne vymeňte za iné rastlinné)
  • 3 nahrubo nastrúhané stredné zemiaky
  • Koriander alebo petržlenová vňať

Na oleji podusíte a opražíte cibuľu, pridáte zázvor a kari. Cícer z konzervy prepláchnite vodou a pridajte do hrnca. Tofu nakrájajte na kocky a zemiaky nahrubo nastrúhajte, pridajte k cíceru a posoľte. Podlejete kokosovým mliekom a poduste, kým nastrúhané zemiaky nezmäknú, čo by nemalo trvať dlhšie ako 10 minút.

kari

Ako príloha je vhodná naturálna ryža (ryžu natural od Uncle Bens máte hotovú za 10 minút!), môžete si samozrejme zvoliť aj kuskus alebo celozrnný toast (to už ale nebude jedlo bezlepkové). Ak dáte prednosť naturálnej ryži, môžete samozrejme použiť  ktorúkoľvek, ale treba počítať s tým, že bežné druhy sa môžu variť aj hodinu, čím sa celá príprava jedla značne predĺži.

Ak chcete posilniť protizápalový účinok jedla, môžete okrem zázvoru a kari pridať aj kurkumu. Pridá do jedla krásnu žltú a všetky zápaly sa jej zľaknú.

Kari je samozrejme vegan friendly, bohaté najmä na vápnik a vitamíny skupiny B, ktoré vegáni určite ocenia.

Prajeme vám dobrú chuť a pevné zdravie!

Recept pripravila MUDr. Alexandra Frolkovičová